Finish Tower Naturarena Rotsee. The finish tower is part of the first phase of the Naturarena Rotsee area development. The finish tower and the rowing center will form one architectural ensemble, perceivable by the mutual materialization, constructive and aesthetic themes. The three story high, prefabricated wood construction is carried by a pillared concrete platform above the water level. The statically active concrete platform, provides access to the tower from the water and the shore. In combination with the stairway on the rear, but no less prominent facade of the building, the concrete structure anchors the building close to the lakeshore. This allegorizes the hybrid character of the building, being a functional active building on one side and a sculpture in the lake on the other. While the building is in use only during the rowing regattas, three weeks every summer, it usually remains closed and stands still on the reflecting water surface, transformed in an enigmatic sculpture-like house, with its shutters closed. This metamorphosis taking place every year was the ambitious challenge in designing the finish tower. A architectural manifestation for this prominently situated finish tower in the picturesque landscape is necessary in order to find the balance between the practical functional and the sculptural-aesthetic requirements. The aesthetic impression of the tower is emphasized once the building is closed and the sliding shutters are retracted. The large-sized sliding shutters give the facade a relief-like expression and let the tower appear plastic and house related. Similar to a classical sculpture the tower changes it‘s appearance depending on the position of the observer and blends into the surrounding natural landscape, influenced by the constantly changing days and seasons. The intrinsic, however abstract form has a strong recognition value, and therefore conveys identity for the rowing sport; illustrating the function of the building, the context related access of the tower and the stacked units.

The wooden construction of the finish tower consists of prefabricated elements, in order to build cost- and time efficient. The wood used for the facade is a specially treated pinewood, from sustainable forests. A innovative method using pressure, heat and acetic acid brings the wood to reaction so that the ability of absorbing water can be reduced essentially, making the wood dimensionally stable and extremely durable.

Wallpaper* Design Awards 2014

Wettbewerb: AFGH, Carlo Fumarola, L. Schlatter, A. Zouev, Projektleitung: Daniel Stankowski, Fotos: Valentin Jeck